|
4. Сарцини (мал. 38). Кілька кулястих бактеріальних клітин утворюють невеличкі групи. Характерною особливістю цього типу бактерій є утворення спор і надзвичайно швидке розмноження. Серед представників зустрічаються Sarcina flava, яка утворює жовті плями на продуктах споживання, і Sarcina urea, яка розкладає сечу.
5. Стафілококи (мал. 39). Так само існують патогенні і непатогенні форми. Наприклад, золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus) утворює золотисті колонії у поживному середовищі і не становить ніякої прямої загрози здоров'ю людини. Разом з тим існує ряд надзвичайно небезпечних стафілококів, що спричиняють сильні запалення: скарлатину, сепсис. Колонія стафілококів — це завжди велика сукупність кулястих клітин. Характерною особливістю цієї групи є її сильна мутагенність — здатність до утворення нових форм.
6. Кокобактерії (мал. 40). Надзвичайно поширена в навколишньому середовищі група бактерій. Клітини являють собою дуже маленькі палички, що їх інколи важко відрізнити від мікрококів. Так, у воді і ґрунті мешкає Pseudomonas, яка відіграє важливу роль як редуцент. У шлунково-кишковому тракті людини і тварин мешкає умовно патогенна кишкова паличка (Esherichia Coli), яка, з одного боку, допомагає травленню, але, з другого, деякі її форми можуть спричинити холецистит, панкреатит. Серед збудників захворювань можна виділити Salmonela tiphi, що спричинює тиф, Proteus vulgaris — анаероб, який є причиною хворобливого стану порожнин (наприклад, гайморової).
 |
Мал. 38. Сарцини.
|
 |
Мал. 39. Стафілококи.
|
 |
Мал. 40. Кокобактерії.
|
|